Waarom Russische geitenwol?

Historie

Sokken en andere kleding van geitenwol worden in Rusland al eeuwen gedragen. Ze zijn ontstaan uit noodzaak, ter bescherming tegen het klimaat. Denk aan Siberië, met zijn extreem koude toendra,  waar de ondergrond permanent bevroren is en temperaturen tot wel -70 graden worden gemeten. Geitenwollen sokken zijn inmiddels een niet meer weg te denken deel van de Russische cultuur: in bijna elke familie, in elke uithoek van Rusland, is wel een oma die handgebreide sokken vervaardigt voor kinderen en kleinkinderen.

Naar verluidt was het in de 16e eeuw dat men zich in de Siberische provincie Orenboerg bewust werd van de voordelen van geitenwol t.o.v. andere wolsoorten. Voor de verwerking tot sjaals en kleding wordt hiervoor in deze regio sindsdien zelfs een speciaal geitenras gefokt.

 

Speciaal geitenras

Oorspronkelijk werden de geiten in Orenboerg hoofdzakelijk gefokt voor het leer, het vlees en de melk. Door de extreem hete zomers (de temperatuur kan in Orenboerg oplopen tot 45 graden) krijgen de geiten daar een extra donsachtige vacht, met hele fijne, lange haartjes. Door deze pluizige vacht op een speciale manier te behandelen kunnen er fluweelzachte draden van worden gesponnen. Een klein deel van de bevolking begon deze woldraden te gebruiken voor het breien van donzige sjaals, en later andere kledingstukken. Hoe meer het dons in trek kwam, des te meer werden de geiten door de boeren op hun vacht geselecteerd. Zo is het speciale Orenboerg geitenras ontstaan.

Slechts in één andere regio, namelijk op de steppen aan de oevers van de rivier Don, waar de weersomstandigheden sterk lijken op die van Orenboerg, is het gelukt een geitenras te fokken met vergelijkbare eigenschappen. Alle andere pogingen hebben gefaald.

 

Laag rendement, hoge kwaliteit

Een geit van Orenboerg produceert per jaar zo'n anderhalve kilo wol. Ga maar even na: voor één trui heb je twee geiten nodig! Na het scheren wordt de wol gekamd en vervolgens gesponnen. Tijdens het spinnen worden aan de wol dunne katoenen draden toegevoegd voor de stevigheid.

De unieke donzige vacht van de Oerenboerggeit is een waardevol materiaal waarvan prachtige warme, zachte en duurzame producten worden gemaakt. Deze producten, ambachtelijk geproduceerd, gaan erg lang mee. Sommige, zoals truien en sjaals, zelfs tientallen jaren.

 

De behaaglijke warmte van Russische geitenwol

Door een grote hoeveelheid aan bijna microscopisch dunne haartjes heeft Russische geitenwol een enorm volume. Een beetje als een donsdek. Warmte van binnen uit, uw eigen lichaamswarmte, wordt op een prettige manier opgeslagen in de luchtlagen tussen het dons, terwijl de wol wel optimaal blijft ventileren.  Kou van buitenaf wordt meedogenloos tegengehouden. Zoals de geit in Orenboerg kan overleven bij -70 en +45, zo kunt u van uw Russische sokken, zowel tijdens een koude winterwandeling in de sneeuw, als pal voor de open haard!

 

Geneeskrachtige werking?

Er wordt door sommigen aangenomen dat het dragen van producten met geitenwol goed voor de gezondheid is. Een positieve invloed op de bloedsomloop wordt vaak als hoofdreden genoemd. Ook  zou de aanwezigheid van bepaalde aminozuren invloed hebben op onze gezondheid: geitenwol bevat bijvoorbeeld vrij hoge concentraties methionine, een stof die het verouderingsproces van haar, huid en nagels remt.

 

Geitenwol: een genot om te dragen

Producten gemaakt van zuivere Russische geitenwol hebben unieke eigenschappen. Door hun enorme elasticiteit en verbazingwekkende zachtheid zijn ze niet te vergelijken met andere wolsoorten. De menselijke huid ervaart het contact met geitenwol als buitengewoon plezierig. Veel mensen die schapenwol niet kunnen verdragen kunnen wel geitenwol dragen.

 

Heb je een vraag?

Contact ons!

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 russischesokken.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel